Du kan naturligvis godt rejse Europa rundt med en 8 meter lang vogn, hvis du har en bil der er stor nok. Men – når vi taler om rejsecamping tænker de fleste nok på mindre løsninger. Rejsecamping tænkes nok mest som et mindre vogntog, som er nemt at komme rundt med, og praktisk udstyr, der er hurtigt at stille op og bruge.
Rejsecampister er mere mobile campister, der lever det “frie liv”, uden for meget gods at slæbe på. Når du rejser let, er det ekstra vigtigt, at det udstyr du har med er optimeret på størrelse og vægt.
Herunder har vi samlet lidt inspiration til livet som rejsecampist. Vi har mest fokus på campingudstyr og rejsen. Gode råd om penge, pas, papirer og den slags kan du finde på FDM´s hjemmeside.
Helt grundlæggende er det vigtigt at dine køretøjer passer sammen og at de er klargjort og serviceret. Tjek en ekstra gang at du ikke har (eller får) overlæs og tjek at du har gyldigt kørekort der giver tilladelse til at køre med vogntoget.
Grænsen for overlæs skal man tage alvorligt. Det er kedeligt at skulle tømme vognen for ejendele på en tysk rasteplads. Her kan du læse vores artikel med fakta om, hvor meget du må trække.
Selvom du ikke er over vægtgrænsen kan det være en god ide at gå vognene igennem for grej du ikke bruger så tit. Gå vognen systematisk igennem og fjern alt det du kan undvære. Måske kan du nøjes med 4 gafler i stedet for 12 og måske kan i undvære den store suppegryde.
Lav vægt giver god køreøkonomi.
Overvej, hvor detaljeret du vil planlægge turen. Er du typen der får god ro i hovedet med en god detaljeret plan, skal du nok bestille alle overnatninger og billetter på før du tager hjemmefra.
Alternativt er du måske typen, der har det bedst uden alt for mange faste aftaler. I så fald foretrækker du nok færre planer så du beholder fordelen ved at kunne improvisere efter vind, vejr og humør.
I begge tilfælde kan det være en god ide at google lidt på forhånd. Find seværdigheder og campingpladser og læg dem i et “feriebogmærke” i din browser. Så har du lidt at plukke fra når behovet og lysten til eventyr melder sig.
En god "gammeldags" rejseguide kan også være meget nyttig at have med. Alternativt kan man bruge guiden til at se hvor man ikke skal tage hen, hvis man gerne vil have lidt mere ro og fred.
Med GPS finder man altid nemt frem til målet. Duer den ene vej ikke – kan den næste være lige så god. Det fungerer så godt og ubesværet at man godt kan blive lidt “sted-blind” efter nogle timer bag rattet.
Overvej derfor at supplere med et fysisk (papir) oversigtskort i bilen. Her kan “andenpiloten” holdes beskæftiget med at holde det store overblik over jeres rute og i kan samtidig bedre træffe hurtigere beslutninger, hvis GPS’en pludselig leder jer ad uventede alternative ruter.
I praksis løser en god vejhjælp både motorstop og punkteringer. Heldigvis er det sjældent man har brug for assistance. På en lang tur dukker der dog næsten altid andre små problemer op.
Her kan du få brug for et lille sæt med forskellige stykker værktøj, masser af strips, 4-5 meter tov og gaffatape, brandslukkere og sikkerhedsveste. Tænk også på førstehjælpskasse med plaster og smertestillende tabletter. På bjergveje kan køresygetabletter kan være en meget god ide til passagerne på bagsædet.
Har du kun en overnatning af gangen er en markiseløsning klart det nemmeste at arbejde med. Sætter du dertil et skørt på vognen og en side i markisen, får du hurtigt en god læ. Blæser det meget duer markisen ikke og så skal den pakkes væk igen.
Har du flere overnatninger samme sted kan det godt betale sig at bruge et kvarter ekstra på at stille et Isabella Sunshine Plus op. (Foto herover) Det er et let telt/solsejl, der trækkes i A-skinnen, hvilket gør det meget stabilt over for vind. Her kan der også sættes sider og front på så du kan lukke helt af for vind og vejr.
Når snakken falder på borde og stole i den lette ende findes der mange muligheder. Den letteste “rigtige” campingstol er; Westfield Royal, som vejer 4,4 kg
Skal stolen være lettere og mindre er Lago Stol compact på 2,9 kg et godt bud.
Et solidt bord der ikke er for stort kunne være "WeCamp Turnee" på 80 x 60 cm og 5,6 kg. Er du udfordret på vægten kan du overveje at undlade et bord. Det kan sagtens lade sig gøre og det kan være vældigt hyggeligt at spise sammen på “lejerbål” facon.
Har du plads, er et tæppe til fortelt med til at fuldende hyggen. Du kan lægger tæppet alene eller bygge lag af Iasbella Groundcover. Derefter et lag med presenning fulgt af tæppet. Alternativt her en en god stor måtte foran døren til at tage støv og skidt.
Så mangler du bare lidt lys. Hygge-lys skaber du nemt med led lanterner som Party led lyskæde - med 20 små rislamper, der ikke vejer mange gram. Se de mange muligheder for lys her
Westfield Royal campingstol med antracit grå Duredore 3D betræk og Duralite stel i aluminium
Vægt: 4,4 kg
Vil du ikke lave varm mad i campingvognen, er det en god ide med en fleksibel løsning gasgrill som Cadac Safari Chef. Her er gasblus, stegeplade og grill samlet i een løsning. (Den kan også fås til en lille gaspatron, hvis det skal være helt let og handy.
I øvrigt er der igen grund til at slæbe forsyninger med hjemmefra. Supermarkeder er stort set ens over hele Europa så du kan sagtens købe lokalt uden at ændre vaner, hvis det er det du ønsker.
Lidt nødforsyninger i form af tun på dåse, pasta, og lign er altid en god ide. Skal det være varm mad på den helt nemme måde kan du overveje frysetørrede retter som man får i spejder og fritidsbutikkerne. De holder længe, smager overraskende godt og koster ikke mere end junkfood på en gril-bar.
Jeg har her blot nævnt nogle af de mest essentielle ting, du bør overveje at have med, når du rejser med en let campingvogn. Med tiden får du opbygget erfaringer som passer til din egen måde at gøre det på.
Bare hop ud i det, så kommer de gode oplevelser af sig selv.
I KG Camping ønsker vi at du får en god oplevelse når du besøger os. Vi bestræber os helhjertet på, at du altid får en uhøjtidelig, imødekommende og venlig betjening og service.
Vores egen glæde og erfaring med camping er din garanti for kompetent og seriøs rådgivning, når du søger svar på dine spørgsmål eller ny inspiration.
Det skal være rart og hyggeligt at komme hos os, og vi glæder os til at se dig.