Opdateret: November 2022
Det bliver mere og mere populært at tage på vintercamping. Her er Norge, Sverige og Alperne de mest oplagte mål for danske vintercampister. Campingturen kan selvfølgelig også gå til en af de mange pladser, der har vinteråbent, her i Danmark.
Der kan vente mange gode oplevelser, når man tager på vintercamping. En aktiv vinterferie udendørs, afløst af en velfortjent kop chokolade med varme og hygge i vognen om aftenen. Det er noget de fleste sætter pris på.
Har du ikke prøvet vintercamping før, får du her et par gode råd, der kan hjælpe med til at din campingtur bliver en god oplevelse. Første vintertur kan med fordel foregå i Danmark, så du opsamler de indledende vintererfaringer tæt på hjemmet.
Du kan sagtens tage på camping om vinteren, også selvom du ikke har en af de special-fremstillede vintervogne. De fleste moderne vogne kan faktisk bruges, for isolering og varmekilder i nyere vogne er generelt af høj standard, så du får et acceptabelt indeklima.
Er du mere vinter-flittig er det oplagt at overveje en “ægte” vintervogn, som er bedre rustet til at klare kulden. Vintervogne koster normalt lidt mere, fordi der er mere isolering og mere teknik i vognen.
Varmen skal jo fungere godt, når man ønsker +20C indenfor, mens der kan være minusgrader udenfor. For at undgå for meget kondens og fugt, skal ventilationen også være optimal. Sørg for at få luftet ud flere gange dagligt. 5 minutter med vinduerne åbne er effektivt. Det får skiftet al luft lynhurtigt, og samtidigt fjerner det ikke varmen fra campingvognen. Den er hurtigt på normal niveau igen.
Har du blæser på varmesystemet skal du være opmærksom på, at de små huller der er lavet i blæser-slangerne er frie og ikke dækket til. Det er muligt at lave flere slanger og huller, så du får bedre varme under sengen eller op langs ryglænet i siddegruppen. Du får en naturlig cirkulation og blanding mellem varm og kold luft i campingvognen.
Bruger du dit almindelige fortelt over hele vinteren, skal du have det vintersikret. Det skal være gennemgået for skader, og det er en god ide at imprægnere teltet så det holder sig tæt. Derudover skal du måske have monteret ekstra stænger, så det også kan holde til den ekstra vægt som sne kan give på teltdugen. Se vintersikring her.
Hvis du ikke vil bruge det normale fortelt til vintercamping, kan jeg anbefale at du anskaffer et vinterfortelt. Det er mindre, og specielt beregnet til vintercamping. Du kan bruge det som vindfang, til at tørre skitøj eller når du skal arbejde med skiene.
Har I planer om at opholde jer i forteltet skal der nok varme til. Begynd med at lægge et gulv med en presenning eller et stykke plastic. Ovenpå lægges et isolerende lag fiberdug eller “AstroFoil”, som toppes med et blødt gulvtæppe. AstroFoil kan både anvendes i campingvognen, men også under tæppet i forteltet. Det er en let og billig isolering.
Forteltet kan opvarmes med el, gas eller petroleum.
El-radiatorer fås i forskellige typer – fælles er selvfølgelig at de bruger strøm. En overvejelse er naturligvis selve strømprisen, der afregnes enten efter måler, eller efter fast pris pr døgn. En anden overvejelse er om du samlet får strøm nok til rådighed. En 2000W varmeblæser der kører i forteltet efterlader måske ikke strøm nok til at kaffemaskinen og brødrister også er igang. Der er normalt 2300-2900W til rådighed på en dansk campingplads men i udlandet kan det være mindre.
Gasvarme er en relativ billig og meget effektiv kilde til, at opvarme et fortelt med. Med en effekt på fx 4200 kW kan du hurtigt varme et rum op. Bagsiden af medaljen er at gasvarme giver en øget luftfugtighed i teltet - for et kilo forbrændt gas giver 1,2 L vand (damp) i luften. Det kræver udluftning. Enkelte varmekilder fås i øvrigt med både el og gas i samme enhed. Se en kombi-model her.
Petroleumsovne er billige i drift, og fås ofte med termostat og automatik til at regulere varmen med. En ulempe ved petroleumsovne er helt klart at de ofte lugter og at der kommer sundhedsskadelige partikler i luften. Teltet skal derfor udluftes systematisk og ofte.
Et termoloft i forteltet afhjælper en del af kondensdannelsen i loftet, så du minimerer dråber i loftet ved temperaturændringer.
Begynd fx med at smøre bevægelige dele med olie og fedt. Du skal være opmærksom på, at olie/fedt ændrer sig når temperaturen skifter fra behagelige positive grader til vinterfrosten sætter ind.
Du skal sørge for at alle gummilister er smurt med silikone. Silikone fortrænger også vand, så det medvirker ikke alene til at holde tæt, men også til at undgå at is kan skade en liste eller fastfryse et vindue eller en dør.
Vindueshængsler skal have en tynd syrefri olie, også i skinnerne, der styrer vinduerne. Her sidder en lille kugle, og den skal kunne glide frit.
Det er vigtigt at ALT vand er i rør og tanke inde på den varme side i campingvognen. Har du vand i en tank udvendigt, eller føres rør med vand udvendigt skal der ikke meget fantasi til hvad resultatet er når det er -15C udenfor. Er der rør udvendigt tømmes de og så må du klare dig med vand i en dunk inde i vognen.
Find vinterteltet Isabella Winther og helårsteltet Universal her
Vintercampingpladser
Der er en del pladser i Danmark, hvor du kan vintercampere. Her har Campingland.dk lavet en oversigt.
Her har danskecampingpladser.dk en anden vinterplads oversigt.
Campingvognens batterier skal være i god form og lade godt. Jeg vil anbefale, at du bruger Power Extreme Lithium batterier. De er ikke så temperatur-følsomme som de almindelige batterier. Almindelige batterier bør, hvis det er rigtigt koldt oplades fuldt op afkobles, så det ikke aflader og bliver beskadiget.
Har du mover, så husk at slukke denne på hoved-afbryderen eller sikkerheds-afbryderen. Ellers tappes batteriet for strøm
Skal du ikke på camping i løbet af vinteren, så læs her om vinteropbevaring.
I KG Camping ønsker vi at du får en god oplevelse når du besøger os. Vi bestræber os helhjertet på, at du altid får en uhøjtidelig, imødekommende og venlig betjening og service.
Vores egen glæde og erfaring med camping er din garanti for kompetent og seriøs rådgivning, når du søger svar på dine spørgsmål eller ny inspiration.
Det skal være rart og hyggeligt at komme hos os, og vi glæder os til at se dig.